Denktank 2 GELUK

15 Dec 2011 • By Mieke van Heesewijk •

Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Commissie, heeft alle regeringsleiders van de Europese Unie vorige week het boek Geluk. The World book of happiness als nieuwjaarsgeschenk opgestuurd. Geluk. The World book of happiness bevat een verzameling definities van en opvattingen en gedachten over geluk. De Belgische positief psycholoog Leo Bormans heeft honderd collega’s over de hele wereld gevraagd om in twintig zinnen een uitspraak te doen over Geluk. Niet vanuit religie, ethiek of levensgevoel, maar vanuit hun eigen wetenschappelijk onderzoek. Dit heeft een amusant bladerboek opgeleverd, rijk geïllustreerd en licht verteerbaar. Ondanks de lichtheid (Leo Bormans zou dat direct omdraaien en betogen dat het juist dankzij die lichtheid is) is het een inspirerend boek, omdat de wetenschappers het leven consequent als een kans tot geluk benaderen, in plaats van als een potentieel probleem. En omdat ze allemaal op een of andere manier als voorwaarde voor geluk het relateren aan anderen noodzakelijk achten.

Van Rompuy heeft de regeringsleiders het boek opgestuurd met een begeleidende brief waarin hij hen voorstelt zich in hun werk meer te gaan richten op het vergroten van het geluk van hun staatsburgers in plaats van zich vooral te (blijven) concentreren op het vergroten van de economie.

Een interessante oproep tot paradigma-verschuiving in deze tijden van verandering. Zeker ook omdat hij toename van geluk klaarblijkelijk niet meer in het verlengde legt van toename van welvaart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Op de hoogte blijven

Wilt u op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten op deze blog, laat dan hier uw emailadres achter. U ontvangt dan bij iedere update automatisch een email

Facebook

*

Mogelijk gemaakt door:

© 2014 Geloof Ongeloof | Veenfabriek | Netwerk Democratie | | Powered by WordPress

Designed by Themestate